Mi más is lehetne az első receptem, amit megosztok veletek, mint a kedvenc reggelim. Percekig tudnék áradozni erről a világszerte kedvelt, tápláló ételről. A végtelenségig lehet variálni, így sosem unom meg és mindig örömmel várom a reggelt, amikor arra gondolok, hogy milyen finomság fog várni az asztalon.
Zabkását alapvetően kétféleképpen lehet készíteni. Vagy megfőzzük abban a pillanatban, amikor éppen eszünkbe jut, hogy ilyen finomságra vágyunk, vagy elkészítjük előző este, így a zabpehely kellően megpuhul reggelre és már nincs is több dolgunk vele.
Mivel reggel inkább lustálkodok még pár percet, mint hogy felkeljek főzni, ezért leginkább az utóbbi verziót szoktam elkészíteni. Úgyhogy lássuk is a beáztatós zabkását, most épp epres verzióban!
Epres zabkása
Hozzávalók:
(amit használok méréshez bögre, az kb. 2,5 dl-es)
1/2 bögre nagyszemű zabpehely
3/4 bögre víz vagy növényi tej (zabtej, rizstej, szójatej vagy amihez éppen kedved van)
1 csipet szerecsendió, picike szegfűszeg
1 tk. fahéj
édesítő ízlés szerint (méz, stevia, xilit, juharszirup)
kb 1 bögre felaprított eper (rakhatsz bele bármilyen más gyümölcsöt is természetesen)
mazsola, mandula (opcionális - ha épp kedved van hozzá)
Elkészítés:
Az összetevőket borítsd bele egy tálkába, keverd össze, majd rakd be a hűtőbe éjszakára. Reggel fogyaszd hidegen vagy melegítsd meg, ahogy épp kedved tartja.
Ha ráérősebb napod van, akkor természetesen frissen is belevághatod a gyümölcsöt, csak nálam reggelente minden perc számít.
Egy ilyen rostban gazdag, tápláló reggelivel még a borús napok is szebben indulnak, próbáld ki bátran! :)
Miért egyél zabot?
Mert magas rosttartalmú, így jótékony hatással van az emésztésedre, emellett magas a kalcium tartalma, így hozzájárul a csontjaid és a fogaid egészségéhez. Ezen kívül tartalmaz még B1, B2, B6, B9 és E vitamint.
Miért egyél epret?
Mert gazdag C-vitaminban, foszforban, káliumban és kalciumban, valamint természetes fájdalomcsillapítót is tartalmaz.