Ma este egy eredeti arab receptet ismertetek meg veletek, ami az egyik kedvenc alapanyagomból, csicseriborsóból készül. Itthon is találkozhatsz vele, nem kell külföldre utaznod hozzá, mivel szinte minden nagyobb gyros büfében kérheted pitában, sok zöldséggel körítve illetve a mirelit pultban is megtalálhatod. Ennek ellenére az otthon elkészített golyócskák egyrészt sokkal egészségesebbek, mert nem tartalmaznak adalékanyagokat, másrészt számomra a gyáriak túl fűszeresek és sósak.
A klasszikus recept szerint bő olajban kell kisütni a kis fasírtgolyókat, de mivel ez egy egészséges blog, így ezt a receptet is átvarázsoltam kicsit.
Falafel
Hozzávalók:
(kb. 45 db kis golyó lesz belőle)
1 csésze száraz csicseriborsó
1 fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyem
1 csokor snidling
2 ek őrölt lenmag
1 tk őrölt kömény (ha sikerül beszerezni, római köménnyel az igazi!)
1 tk őrölt koriander
1 tk sütőpor
6 ek rozsliszt
1 ek kókuszolaj
só, bors ízlés szerint
csili (opcionális)
Elkészítés:
A csicseriborsót mosd meg és áztasd be pár órára, majd bő vízben főzd meg. (Én só nélkül szoktam, mert így gyorsabban megfő.)
Ha megfőtt szűrd le és hagyd hűlni kicsit, mert a turmixgéped nem fogja értékelni, ha melegen beleteszed.
Ezek után aprítsd össze turmix/ botmixer/ aprító (attól függ milyen teljesítményű készüléked van) segítségével a csicseriborsót, hagymát, fokhagymát, kókuszolajat, snidlinget és a petrezselymet.
A lenmagot 6 ek vízzel keverd össze egy kis tálban, majd mikrózd kb. 40 másodpercig. Miután lejárt az idő, még hagyd pár percig pihenni, hogy egy nyammogós masszát kapj, majd öntsd ezt is a keverékhez.
Ezek után add hozzá a többi fűszert és a lisztet (ebbe érdemes belekeverni a sütőport is), majd dolgozd össze a keveréket.
Akkor jó a masszád, ha kis golyókat tudsz belőle formázni. Ha úgy látod, hogy még szétesik, akkor adj hozzá egy kis lisztet.
Formázz kis golyókat a kezeddel (kb. pingpong labda nagyságúakat), majd rakd be őket a hűtőbe 4 órára pihenni, de lehet akár egy egész éjszaka is. Ez azért fontos, hogy ne essenek majd szét miközben sülnek.
Pihentetés után helyezd sütőpapírral kibélelt tepsire a falafel golyókat, majd előmelegített sütőben 200 fokon süsd addig, míg szépen megpirulnak (kb. 20-30 perc).
Tálald vegyes salátával, pitában vagy akár főzelék mellé is kiváló!
Miért egyél csicseriborsót?
Mert a csicseriborsó alacsony kalóriatartalmú, viszont rostban, fehérjében és vitaminokban gazdag (B1, B6, E vitamin, folsav). Ásványi anyag tartalma is kedvező, sok magnéziumot, vasat és cinket tartalmaz.
Magas rosttartalma miatt pozitív hatással van az emésztésre, illetve rendszeres fogyasztása csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.